domingo, 19 de enero de 2014

Carpeta d'Aprenentatge i Reflexió Final



Com que ja s’acaba l’assignatura, faré un breu repàs sobre tot allò que he après i sobre tots aquells materials educatius que he anat creat al llarg de l’assignatura: Mitjans i Recursos Tecnològics en el Procés d’Ensenyament.

Desenvolupament del PLE:




Com es pot observar a la imatge anterior,  i comparant-la amb les imatges de les altres entrades, el nombre d’enllaços i pàgines web que hi ha al meu Symbaloo, va creixent. Ja que sempre, ja sigui a les classes de Mitjans i recursos tecnològics o a casa, trobo noves i diferents pàgines web interessants i molt útils per a l’educació.

A diferència de l’anterior imatge feta del Symbaloo, he afegit planes web, a la part del Symbaloo acadèmic, com: softcatalà, EDMODO, Mendeley, Prezi i Glogster.

En definitiva, al llarg d’aquest curs, he aconseguit col·locar a la meva plana de Symbaloo, eines de cerca d’informació (softcatalà, wikipedia, RAE, etc), eines de creació de continguts (educaplay i Cuadernia), eines de visualització de treballs (SlideShare i YouTube), eines de comunicació i interacció amb els altres (Twitter, Facebook, EDMODO), eines de publicació d’àudios (Goear), etc.


En quant al seu ús, l’he fet principalment de l’àmbit formal, ja que la part personal, no la he modificat, ja que utilitzo la opció de vinyetes que hem proporciona el Google Chrome. Però en l’ús formal, és una eina molt interessant i necessària.

En definitiva, tot un seguit de pàgines que penso que hem seran molt útils i necessaris al meu dia a dia a una escola.

I és que, el Symbaloo, que era una eina que no coneixia abans d’aquesta assignatura, m’és molt útil al meu dia a dia, tot i què només l’he emprat per a aquesta matèria. Però m’ha servi per poder accedir a les planes web d’una forma molt més ràpida, i tenir tot allò que necessito a només un clic. Per tant, és una eina que recomano a tothom per ser una eina senzilla i amb grans avantatges.


Reflexió sobre la projecció futura del Symbaloo:

Jo crec que és una eina que segur que seguiré usant al meu dia a dia, ja que m’he fa la tasca més fàcil a l’hora de treballar, ja que hi tenc tots els enllaços que més utilitzo al meu dia a dia, i d’altres que he conegut aquest any, i que penso que a l’hora de treballar a una escola hem poden servir.


En definitiva, és una de les eines que he conegut al llarg del curs, que m’ha aportat majors beneficis acadèmics, ja que fa que la meva tasca sigui més senzilla. Tot i que, en l’àmbit personal no m’és molt útil, ja que com he dit anteriorment tenc altres aplicacions que hem donen aquest servei i hem permeten tenir les meves pàgines més visitades a només un clic.


Xarxa Personal d’Aprenentatge:

Al llarg d’aquesta assignatura, crec que si que he creat una xarxa d’aprenentatge, principalment amb la utilització del Twitter. Ja que totes les entrades que he anat fent les he publicades als meus companys, he anat consultant les tasques dels meus companys per aprendre més e les seves creacions, i a més, també perquè al Twitter segueixo a molta gent de l’àmbit de l’educació, com Jordi Adell, o altres professors tant de la universitat com d’escoles, que aporten moltes vegades comentaris interessants sobre l’educació.

També, he hagut de fer algun comentari a la carpeta d’aprenentatge dels meus companys, fent una valoració sobre el treball que havien realitzat. A més, he retweetejat alguns comentaris, tant dels meus companys (sobre tot al debat sobre les xarxes socials), com de professionals de l’educació.

Per tant, a través d’aquesta xarxa personal d’aprenentatge, crec que en general els companys i jo hem compartit nous coneixements sobre les TIC, i curiositats, que ens han servit, per dur al dia l’assignatura, millorar la realització dels treballs, i entendre millor la teoria de Mitjans i Recursos Tecnològics.

En definitiva, entre tots els companys de classe i els professors que tenc al Twitter, hem anat fent comentaris, fent retweets als comentaris més interessants, i finalment, també dir, que m’han comentat la meva carpeta d’aprenentatge, fent valoracions sobre la tasca que havia realitzat, sobre el Podcast d’àudio, i sobre el vídeo. I que no he fet servir el Pearltrees, ni n’he creat un de propi, tot i que penso que és una bona eina per accedir als recursos.


Tallers realitzats al llarg del curs:

Al llarg d’aquest curs, he anat realitzant una gran quantitat de material educatiu, enfocat al tema de l’asma. Aquest tema, el vam triar perquè vàrem trobar que era molt interessant per a treballar amb els infants i que amb aquesta temàtica podríem crear un material molt interessant i útil per a les escoles.


Els materials que he creat, juntament amb en Toni Torrens, han estat les següents:

  •        Activitats interactives:

A aquesta activitat vaig investigar sobre Cuadernia, que hem va parèixer una eina molt interessant per crear material, però hem vaig decantar per Educaplay. Una eina molt senzilla que et permet crear material educatiu de gran qualitat. Crec que és una de les eines de creació de material més destacada que he emprat, i de fet l’he utilitzada per a crear activitats destinades a varis materials didàctics, especialment, perquè penso que és una eina indispensable que tot professor ha de conèixer, per a poder realitzar en qualsevol moment, tot tipus d’activitats per als alumnes de qualsevol edats, de forma ràpida.




I per tant, pens que és una eina que utilitzaré molt com a futur professor, ja que et dona moltes possibilitats a l’hora de crear tot tipus d’activitats, enfocades a moltes edats i temàtiques.

  •        Podcast d’àudio:


A l’hora de crear aquest material educatiu, vaig conèixer primer de tot el programa Audacity, un programa gratuït que et permet crear àudios de bona qualitat i de forma senzilla. I a més, vaig aprendre una plana web, on es poden pujar els àudios per tal de que tothom els pugui escoltar, que és Goear.



Aquests programes crec que també hem podran ser molt útils ja que mai saps quan hauràs de realitzar un àudio, ja sigui perquè un dia estàs afònic i no pots donar una classe, o pel que sigui, i sempre  va bé, conèixer una pàgina que et permeti pujar aquests àudios perquè qualsevol persona ho pugui escoltar.

  •        Presentacions multimèdia Interactives:



Es pot dir que ha estat el treball més complicat de l’assignatura, ja que ens va dur molta feina treballar amb el power point, un programa que no coneixíem a la perfecció, i que ens va costar molt realitzar totes les animacions i col·locar els àudios. Però, he de dir, que és de l’eina que més he après, i que segur que a partir d’ara, les meves presentacions seran diferents.

A més, he après que el ppt, no només és útil per crear presentacions de contingut, sinó que també es poden crear contes, com el que vam crear nosaltres: En Toni té Asma. És a dir, que aquesta eina pot ser molt útil per crear material amb finalitats educatives.

  •        El vídeo:


El vídeo que vam crear va ser a través del programa Movie Maker. Un programa que ja havia utilitzat prèviament, i que per tant no va ser molt complicat. A més que és un programa molt senzill que et permet crear vídeos a partir d’imatges.



En el nostre cas, mos va servir per explicar un resum de l’asma a partir d’imatges relacionades amb el tema.

En definitiva, aquest programa pot ser molt útil per a utilitzar a les aules, ja que de la mateixa manera que el power point, són eines que et permeten mostrar el contingut als alumnes de manera més visual i entretinguda.

  •        Xarxes Socials: EDMODO.

La darrera pràctica va estar centrada en conèixer i parlar sobre la utilització de les xarxes socials a les aules, i vam investigar a la xarxa EDMODO.


Una xarxa molt senzilla i que per les condicions que presenta pot ser molt útil per a que sigui utilitzada a un centre d’educació primària.
I com que som partidari de la utilització de les xarxes socials a les escoles, estic segur que quan tingui la oportunitat d’estar a un centre, intentaré que hi hagi una xarxa social de centre, perquè tots aprenguin de tots.


Utilitat sobre els aprenentatges adquirits sobre la utilització de les TIC:

Crec que al llarg del curs hem après molts materials i eines útils per a treballar en l’àmbit de l’educació. Tots ells molt vàlids, i que segur que la majoria els utilitzaré al llarg de la meva vida.
I és que les TIC cada vegada estan més presents a les aules, ja que són noves formes d’ensenyar als alumnes, i igual o més vàlides que les tècniques tradicionals. I per això, és necessari aprendre tots aquests coneixements per tal de després poder aplicar-los a les aules, i donar informació als alumnes emprant les millors tècniques possibles.


Reflexió final sobre els aprenentatges d’aquesta assignatura:

Al llarg d’aquesta assignatura, com s’ha comprovat, he après molts materials i eines, comles mencionades anteriorment, i crec que els coneixements d'aquesta assignatura els necessitaré i utilitzaré a un futur, perquè pens que les TIC tenen un paper fonamental avui en dia a l’educació.

I es que, actualment és inimaginable pensar amb una escola sense ordenadors ni pissarres digitals. Per tant, és una assignatura molt important, i necessària per a nosaltres, com a futurs professors que som.

Valoració sobre l’estratègia metodològica de l’assignatura:

Crec que l’estratègia utilitzada per a aquesta assignatura, ha estat molt encertada, sobre tot per la part pràctica. Pens que el fet de que abans de cada pràctica s’exposin alguns treballs dels companys, és molt útil per saber com estàs fent la tasca, i per poder millorar abans d’entregar-la definitivament.

A més, a les pràctiques després de l’explicació del material, nosaltres mateixos investigàvem l’eina, i si teníem dubtes ho demanàvem. I crec que és la millor manera d’aprendre sobre una eina, de forma autònoma o per parelles i anar investigant sobre les característiques dels materials.


REFLEXIÓ FINAL:

En definitiva, i per concloure amb aquests mesos d’intens treball, puc dir que he après molts coneixements de les TIC aplicades a les aules, que abans no coneixia i que segur que hem serviran l futur.


El fet de realitzar aquesta assignatura, m’ha fet veure encara més, la immensa quantitat de material que hi ha a xarxa, i la que encara hem falta per saber. Això mostra la força que tenen les noves tecnologies en l’actualitat, i el seu gran potencial. I per tant, que són necessàries i actualment indispensables per a la nostra vida, i per tot això, s’ha de fer l’esforç d’incloure-les a les aules, ja que com hem anat veient al llarg de les entrades, aporten un material molt ric, que permet realitzar treballs de forma molt senzilla, i molt més vistosa que amb la utilització dels llibres.



Per tant, per a seguir millorant en l’àmbit e l’educació, crec que és important que els professors comencin a treballar amb les noves tecnologies, s’intentin formar amb aquest camp i s’atreveixin a canviar la seva manera de treballar, mesclant els llibres amb els recursos que ens presenten les noves tecnologies. 


Finalment dir, que esper que tot allò que he anat publicant, vos pugui servir qualque dia, per informar-vos, o per aprendre més sobre les noves tecnologies a l'educació. GRÀCIES.




No hay comentarios:

Publicar un comentario