sábado, 18 de enero de 2014

Xarxes Socials Educatives.



A aquesta darrera pràctica, hem estat treballant amb una xarxa social, anomenada EDMODO. I per tant, a aquesta entrada, parlaré sobre que és aquesta xarxa social, (que per jo era totalment desconeguda), i quins avantatges i desavantatges pot tenir a un centre escolar d’educació primària.

Una Xarxa Social és una estructura formada per persones connectades entre si per alguna relació o interès, per tal de compartir, comunicar o col·laborar amb altres usuaris.




S’ha de dir, que les xarxes socials, les podem trobar de diferents tipus, entre els que destaquen:

  • Publicació d’objectes: Bloc, YouTube, etc.
  • Xarxes de seguiment: Twitter.
  • Activitat Social: Facebook, Tuenti, etc.
  • Col·laboració: Wikipedia.


A més, les xarxes socials poden ser:

  • Horitzontals: On no hi ha privilegis, tots som iguals i els mateixos usuaris configuren la xarxa.
  • Verticals: Hi ha privilegis (usuaris i contrasenya), està gestionada, i per tant és la més indicada per a ser emprada a les aules de primària. Aquestes xarxes, són millors per varies raons: permeten tenir un seguiment de control sobre els alumnes, permet fer un grup privat, on no tothom pot veure allò que es publica i perquè permet que el docent actuï com interlocutor.


Primer de tot, dir que el meu conte EDMODO que he creat, el podeu trobar a l’enllaç següent: https://www.edmodo.com/home#/group?id=7118981 
I que té com a codi de grup classe: 9y4ya5.

He realitzat una activitat que han de fer els alumnes sobre, cada un dels materials didàctics que els he penjat a un document amb nom “Material Didàctic”. I finalment, hauran de realitzar una petita prova final.





EDMODO és una xarxa social que permet crear una ret de comunicacions dins una escola de primària. En definitiva, és un espai on els membres d’una escola es poden comunicar, ja sigui: entre professors, entre alumnes, entre professors – famílies o entre professors – alumnes.
Trobo que el fet de crear una xarxa social a una escola de primària, és molt bona idea, ja que és una manera de poder conèixer les potencialitats dels alumnes i dels professors, que no podríem veure a l’aula, i que a través d’aquesta xarxa podem descobrir, per després conduir els aprenentatges, o posar als alumnes com exemples, etc.


El problema és que, és molt complicat tenir una xarxa socials amb alumnes tan petits, de entre 6 – 12 anys. I per això, ha de ser una xarxa social, totalment privada del centre, ha de ser gratuïta i en tot cas, ha d’estar controlada pels professors que hi formin part, per tal de guiar i dirigir els temes de conversació, a més de posar ordre, davant es possibles situacions que es puguin trobar dins la xarxa. I aquesta xarxa social que hem vist, EDMODO, compleix totes les característiques esmentades, i per això, penso que és una ret social que pot ser molt útil per a poder dur-se a terme a les escoles.




Però, també penso que hauria de ser una xarxa social, on hi hagués coses públiques, és a dir, accessibles per a tothom. Sobre tot, en els materials de temes tractats a classe, és a dir, els coneixements que es donin a classe, ja que això permetrà que altra gent d’arreu del món, pugui aportar noves idees, i nous coneixements, per tal d’enriquir-se tots.

Aquí podeu veure una imatge sobre com és la Xarxa Social EDMODO:




Com ja vam veure al debat creat a Twitter, “#edubate”, hi pot haver moltes opinions diferents sobre si l’ús de les xarxes socials és bona o és dolenta, tot dependrà del context social, de les famílies i de la l’escola.




Finalment, dir que tot i que sigui una molt bona idea per dur-se a terme a les escoles de primària, sobre tot pels fets de crear xarxes socials on els alumnes i professors comentin no solament coneixements i dubtes referents a les matèries de classe, sinó que parlin sobre aspectes de les seves vides, que els resultin interessants. Però opino que molts pares no estaran d’acord en el fet de que els seus fills mostrin la cara diguem, més privada, de les seves vides, i sobre tot, amb la idea de que també podria ser una xarxa meitat pública. 
Tot i aquests inconvenients que es podrien donar, és una idea innovadora, que segur que es realitzarà a moltíssimes escoles, ja que permetrà als professors conèixer més dels seus alumnes, i als alumnes enriquir la seva informació amb els coneixements dels companys i d’altres persones.




No hay comentarios:

Publicar un comentario