viernes, 17 de enero de 2014

Materials Audiovisuals: Vídeo.



A aquesta pràctica, hem realitzat un vídeo relacionat amb l’asma amb el Movie Maker, que és un programa que serveix per editar o elaborar vídeos, unint una sèrie d’imatges, amb diferents efectes i sons.


Hem unit una sèrie de imatges, que en la majoria dels casos recreen allò que s’està dient en el mateix moment de forma oral. Es tracta d’una explicació del que és l’asma, com es pot tractar, i tot això, mentre es veuen imatges de persones que tenen els símptomes de l’asma, que utilitzen un inhalador, que estan cansats o simplement dibuixos de bronquis (la zona afectada per l’asma). I de fons, al principi i al final, hi ha un so de respiració, per tal de que els receptors del vídeo, s’identifiquin més amb el tema de l’asma. 


Per a gravar la veu, hem emprat l'Audacity, que és un programa que ja havíem emprat a les pràctiques anteriors, i ja s'havíem com s'utilitzava. Finalment per tal de que el vídeo el pugui veure tothom, l'hem pujat al YouTube.




A continuació podeu veure el resultat del vídeo de l'asma que hem creat:


 



Guia didàctica

1.   Informació generals i de identificació del material.

Títol del material: Movie Maker.
Nom dels autors: Antoni Torrens i Toni Barceló.
Any de producció: 2013.
Idioma del material: Català.
Breu descripció: 
      -       Objectius:
o   Aprendre el concepte d’asma.
o   Entendre com prevenir-la.
o   Conèixer els seus símptomes i tractament.

-       Destinataris: Alumnes de tercer cicle de primària, concretament de 5è de primària.
-     Context educatiu: Ja que és un concepte relacionat amb el coneixement del medi, el podem treballar en el tema de la respiració.
-       Àmbit d'intervenció: Es durà a terme a la classe de coneixement del medi.

Durada estimada:
Aquest vídeo es durà a terme durant la darrera sessió després d'haver finalitzat les explicacions i activitats, sobre aquest tema, per retenir els conceptes clau. El vídeo dura uns tres minuts aproximadament i quan el professor hagi ensenyat aquest vídeo als alumnes els farà una sèrie de preguntes de caràcter general sobre l'asma per retenir els apartats explicats al vídeo. Si la participació dels alumnes no és molt alta el professor desenvoluparà les qüestions sobre els diferents punts tractats al vídeo, el vídeo i les preguntes no haurien de durar més de 30 minuts.
 Especificacions tècniques:
-       Plataforma: Movie Maker.


2.   Descripció del material/recurs:
Movie Maker és un programa que serveix per editar vídeos, o per crear-los a partir de fotografies, a més també es poden integrar àudios. Després aquests muntatges de vídeo es poden enviar per correu electrònic, publicar a pàgines web o copiar-les a un CD. A l'hora d'elaborar un vídeo aquest programa permet afegir animacions, crèdits, títols atractius, permet editar tot tipus de so text o imatge, afegir efectes visuals, combinar imatges, vídeos i sons a l'hora, afegir efectes visuals... En definitiva aquest programa és una eina intuïtiva i senzilla que permet elaborar vídeos molt atractius per això es interessant tenir-la en compte en l'educació primària.
Concepció:
En el vídeo que presentarem es fa una breu definició sobre el concepte d’asma, els seus símptomes, com prevenir-la i com tractar-la. 
Aquest vídeo és informatiu, ja que es basa en informar als alumnes sobre una sèrie de conceptes determinats.
 Funcionalitat:
Aquest vídeo, pensem que és una manera ràpida i eficaç de que els nins repassin els conceptes relacionats amb aquest tema i de transmetre’ls una sèrie d'emocions relacionades amb l'asma per tel que empatitzin amb les persones que pateixen aquesta malaltia. D’aquesta manera, els infants poden retenir les idees clau del tema tractat.
Hem utilitzat imatges que reforcen l'explicació del vídeo per facilitar la comprensió dels alumnes i el so de la respiració profunda ja que manté una estreta relació amb el tema tractat. 
També hem fet que sigui una explicació lenta on els nins tinguin temps de agafar les idees claus, hem usat les pauses de silenci, als llocs que creiem que els infants necessiten fer una petita reflexió i assimilar el que acaben de sentir. També hem utilitzat canvis en el to de veu i pauses per fomentar la transmissió d'emocions.
 Aportacions didàctiques:
És una manera d’explicar que es basa en un recurs multimèdia, fet que pot ser molt útil per trencar amb el model típic d'explicació.  A més el so de fons i les imatges poden incentivar als alumnes a tenir més interès per voler escoltar l’explicació i facilitar la seva comprensió.
 Estructura i organització del material:
El material de vídeo utilitzat dura 3 minuts. En ell apareix una explicació sobre els diferents aspectes de l'asma esmentats, acompanyada d'imatges que representen d'una forma visual allò que s'explica i d'un so de respiració profunda.
 Altres especificacions:
Per tal de realitzar aquesta activitat, és necessari que el mestre posi el vídeo a l’ordenador o a algun aparell electrònic del que disposi, i demani als infants que estiguin molt atents al vídeo per evitar distraccions i haver de repetir l’explicació més vegades.
Preferiblement s’hauria de dur a terme a un lloc on hi hagi calma, és a dir, on els alumnes es puguin concentrar, i no hi pugui haver distraccions ni sorolls que els puguin distreure.
  
3 . Orientacions didàctiques.

Destinataris:
Com ja hem dit anteriorment, aquest vídeo va dirigit a alumnes de tercer cicle, concretament de 5è de primària.
Considerem que aquest vídeo és adequat per a alumnes de tercer cicle, ja que tot i usar un vocabulari senzill, i fer una explicació lenta, també hi apareixen paraules específiques i tècniques sobre el tema en qüestió.
 Competències:
-       Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic.
-       Competència comunicativa lingüística i audiovisual.
-       Tractament de la informació i competència digital.
-       Competència d’aprendre a aprendre.

Objectius:
Quant a l’objectiu principal del vídeo és adquirir el concepte de l’asma, saber quina és la seva prevenció, conèixer el seu tractament, símptomes, aprendre a escoltar i entendre allò que han sentit i reflexionar sobre l’explicació.

Continguts:
§  Concepte d'asma.
§  Símptomes de l'asma.
§  Prevenció i Control de l'asma.
§  Tractament de l'asma

Utilització del material:
El material serà presentat mitjançant un ordenador i un projector per a tota la classe.
Aquest material també és pot passar a tots els alumnes, perquè puguin repassar allò que no hagin acabat d’entendre. I és què, aprendre de forma multi-sensorial, és una manera molt eficaç i ràpida d’aprendre, i que pot ajudar a molts alumnes a comprendre més aviat o de manera diferent els conceptes de medi ja que aquest mètode, s'adapta als diferents estils d'aprenentatge de l'alumnat
 Agrupament:
Aquest vídeo, es presentarà davant tota la classe. Perquè es donarà a la classe teòrica, i és informació per tal de que els nins retenguin la informació bàsica sobre el tema tractat, tot seguit el mestre emfatitzarà els punts més importants i que més hagin cridat l’atenció als alumnats.
 Organització de l’espai i del temps:
El vídeo es presentarà a la classe ordinària, sempre i quan sigui una aula ben aïllada i amb poc soroll extern. I sinó, és pot dur a terme a la sala d’ordinadors.
 Rol del docent:
El paper que tindrà el docent durant la reproducció del vídeo, és si troba que hi ha alguna interrupció o que algun alumne ha perdut el fil de l’explicació, llavors el professor pot tornar a reproduir-lo. Però mentre estigui en reproducció, el professor estarà en silenci, i quan finalitzi, demanarà als alumnes qüestions sobre els punts més importants i quines conclusions en poden extreure. També es recomanable que en tot moment els alumnes expressin els dubtes que els vagin sorgint.
 Avaluació:
El contingut d’aquest vídeo es valorarà a partir de la implicació dels nins en el torn de preguntes,  la seva participació a aquestes, l’actitud i atenció que demostrin.

4. Referències.

Per a la realització del vídeo, hem consultat diverses pàgines web, relacionades principalment amb conceptes relacionats amb l’asma, així com altres recursos per donar a conèixer aquesta malaltia als alumnes dins una aula de primària.
 Recomanació d’altres recursos per treballar el tema de l’asma:
Creiem que aquest tema pot ser interessant treballar-lo a una sessió d’educació física, on realment els alumnes poden ser conscients dels problemes d’un nin amb asma, i si a classe, algun nin té aquesta malaltia, llavors pot ser un model, per tal de veure les dificultats que aquest infant pot tenir, respecte als altres, i com contraresta aquestes dificultats amb els medicaments.

Exemple d’una unitat didàctica d’educació física: 
I un exemple de com es pot treballar aquesta malaltia a l’àrea d’educació física: 
També, es pot treballar mirant un altre vídeo explicatiu animat, on els nins puguin veure que és el que realment passa dins el cos, perquè després hi hagi falta d’aire. Un exemple de vídeo amb aquest contingut:
  
5. Enllaços a les activitats.

Documents que també parlen de l’asma:
Conclusions:

En definitiva, ha estat una pràctica divertida, on he après a realitzar un vídeo a partir d’imatges, i afegint-hi sons i música.

No és un programa amb moltes complicacions, per tant penso que pot ser molt útil per a treballar amb els alumnes de primària, especialment amb els de tercer cicle.

Els resultats del vídeo han estat satisfactoris, i crec que la intenció de mostrar amb imatges allò que és diu de forma oral, ha sortit molt bé, i ha complit les nostres expectatives.
Per tant, és un recurs que també pot ajudar als professors, ja que els pot ser útil per explicar continguts de manera més senzilla i que els alumnes poden retenir els conceptes més aviat, ja que no només senten l’explicació, sinó que també ho veuen en imatges reals.


No hay comentarios:

Publicar un comentario